Po dolgem obdobju zaprtja, ki je zaradi epidemioloških razmer omejevalo življenje vseh, grad Rihemberk v soboto, 24. aprila, ponovno odpira svoja vrata. Tako izpolnjujemo željo obiskovalcev, da grad odpremo že pred prvomajskimi počitnicami. Grad bo predvidoma odprt vse sobote, nedelje in praznike do konca poletne sezone 2021, če bodo le epidemiološke razmere to dopuščale, in sicer med 10. in 18. uro. Z vodnikom si ga je ob predhodni najavi mogoče ogledati kadarkoli. V minulem letu je dobil tudi mnogo lepšo podobo: obnovljena je bila večina grajskih streh, povsem drugačno podobo pa imajo zdaj tudi celotno vhodno poslopje ter obzidje in stolpiči v zahodnem in severnem delu obsežnega grajskega kompleksa. Grad ni samo lepši, je tudi utrjen in bolje pripravljen na prihajajoča leta.  Poleg tega je grad v času »mirovanja« dobil povsem novo opremo za obiskovalce, programe zanje, tematske poti ter spletno stran https://rihemberk.com/. Opremljen je tudi z novo brezplačno internetno točko, s pomočjo katere boste lahko obiskovalci na gradu raziskovali digitalne grajske zgodbe in ponudbo ali ob pogledu na Braniško dolino in kraje okoli nje načrtovali svoj naslednji izlet.

Posebej dragoceno je, da so bili pri obnovi gradu uporabljeni tradicionalni in trajnostni materiali in postopki, kot je apnena malta za opravilo zidov – taka, kot so jo v naših krajih uporabljali več stoletij. Tudi v letošnjem letu nadaljujemo z izboljšavami na gradu. Do konca leta je predviden zaključek obnove prvih notranjih prostorov – prvega sprejemnega prostora za obiskovalce in razstavnega prostora, tako imenovane Infoteke Natura 2000. S tem bo grad pridobil tudi težko pričakovane sanitarije in novo čistilno napravo.

Velik doprinos k oživljanju gradu je doprinesel tudi Zavod Svitar, ki se že leta ukvarja prav z oživljanjem gradov. Na gradu skrbi za bogatejši in zanimivejši program ter za oglede gradu. Zaradi epidemije koronavirusa zaenkrat še ne bo mogoče organizirati večjih prireditev oziroma zbiranj. Prilagojeno situaciji bo obiskovalcem ponujeno doživetje in spoznavanje številnih grajskih zgodb, ki so vtkane v mogočne grajske zidove. Navidezna pomanjkljivost gradu se je v današnjih razmerah izkazala kot prednost. Spoznavanje gradu se bo namreč tudi v tem letu odvijalo na prostem, na svežem zraku, v zanimivih grajskih ambientih in z navdihujočimi razgledi na okolico, ki vabi na izlete. Obiskovalce bo ob prihodu pričakal tudi srednjeveški vratar, ki jim bo z veseljem ponudil informacije o tem mogočnem kulturnem spomeniku.

Toplo vabljeni!