Mednarodna žirija je projekt Igre plemstva na gradu Rihemberk uvrstila med zmagovalce BIG SEE Tourism Design Award 2023.

Svitar zavod za oblikovanje prostora, zgodovino in umetnost je zasebni zavod v javnem interesu na področju kulture. Poslanstvo zavoda je razvoj inovativne trajnostne in privlačne žive interpretacije dediščine, s katero promovira odličnost kulturne dediščine, oživlja gradove in arheološka najdišča in ustvarja kvalitetne turistične produkte za trg.

Iz zgodovinskih podatkov o dediščinskem objektu Svitar gradi presenetljive zgodbe, pri tem pa uporablja številne vključujoče interpretacijske metode in sredstva s področij umetnosti, znanosti, obrti, športnih veščin, psihologije… V skladu z evropskimi in Unesco standardi dojema interpretacijo dediščine kot nosilko vrednot. Zato sledi cilju zbujanja osebnih pomenov v obiskovalcih, s sklepanjem trdne in nepozabne izkustvene vezi med interpretatorjem, dediščino in obiskovalcem.

Svitar je od leta 2008 oblikoval in izvedel nekaj tisoč igrano glasbenih kostumskih predstav rednih in priložnostno oblikovanih programov za številne gradove, muzeje, javne in zasebne naročnike.

Direktorica zavoda in prva avtorica programov Iger plemstva je Bojana Čibej, samozaposlena v kulturi kot arhitektka in pevka ter interpretatorka kulturne dediščine, certificirana zgodbarka (FOŠ Novo mesto 2018), certificirana vodnica interpretatorka (Interpret Europe 2019) in certificirana načrtovalka interpretacije (Interpret Europe 2023).

Največji aktualen projekt zavoda je grad Rihemberk. Od leta 2019, ko ga je zavod prevzel v uporabo od Mestne občine Nova Gorica, na njem združuje fascinantno srednjeveško arhitekturo in markantno interpretacijo v uspešno dediščinsko zgodbo, danes predstavljeno pod blagovno znamko Igre plemstva.

foto: Uroš Rojc

Skupna lastnost Iger plemstva je globoka povezava med dediščino, obiskovalcem in interpretatorjem, ki ima izobraževalne, a sproščujoče in celo transformativne posledice. Med produkti so: povezovalno igrano doživetje Zakladi gradu Rihemberk, igrano vodenje Mogočni grad gospodov Rihemberških, izobraževalni team building Potovanje v razcvet Rihemberka, butično doživetje Rojeni za vladanje – Igra plemstva na srednjeveških gradovih ter v sodelovanju z zunanjimi partnerji doživetje za osebno rast Oporoka Ulrika Rihemberškega in butično doživetje gRAJskost – skrivna vez med gradovi, vodami, kmetijami in vinogradi Vipavske doline.

Mednarodna žirija je Igre plemstva na gradu Rihemberk uvrstila med zmagovalce BIG SEE Tourism Design Award 2023.

Kriteriji, ki jim je projekt Igre plemstva zadostil so:
– inovativnost, oblikovanje in originalnost,
– okoljevarstvena skrb in trajnost,
– kulturna in socialna ozaveščenost,
– funkcionalnost in ergonomija,
– estetika in čustva.

V odpiranje gradu javnosti Svitar vključuje lokalne strokovnjake in mlade. Sledi zelenemu gospodarstvu. V programih izpostavlja identiteto gradu Rihemberk, Braniške in Vipavske doline in njunih ponudnikov ter identiteto lokalne skupnosti. Sodeluje z Javnim zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, s Krajevno skupnostjo Branik, predvsem pa z Mestno občino Nova Gorica, ki z obnovami ustvarja estetske oblikovalske prostore enega izmed najbolj mogočnih slovenskih gradov.

foto: Uroš Rojc

Z Igrami plemstva je Svitar ponudil grad javnosti na vključujoč in barvit način, sledeč načelom skrbi za kulturno dediščino in načelom varovanja kotišč zaščitenih netopirjev na gradu.

Med tekmovalci iz 21 sodelujočih držav je bil projekt nominiran tudi za Grand Prix award v kategoriji Creative story and identity as experience.

Igre plemstva bodo v imenu Svitarja in partnerja Mestne občine Nova Gorica, ki daje grad Rihemberk Svitarju v uporabo, predstavili na Design Week-u v Ljubljani, 6. 10. 2023.

BIG SEE Predstavitev zmagovalca: https://bigsee.eu/igre-plemstva-na-gradu-rihemberk/

Zahvala gre vsem sodelujočim partnerjem, prijateljem in prostovoljcem, ki so del zgodb na Svitarjevi kreativni dediščinski poti. Uspešni smo lahko samo v dobrem timu.

Veseli smo, ker interpretacija dediščine v Sloveniji pridobiva na kvaliteti in prepoznavnosti.