Vabljeni na današnje pestro dogajanje na gradu Rihemberk!

Med 15. in 19. uro ga bosta obogatila ponudnika Lokalne tržnice z ekološko ponudbo: Čilčevi – Dediščinska domačija Pedrovo – Heritage homestead Pedrovo in Sonja Mlakar – Yarn Queendom.

Na stojnici Čilčevih, ki so na zadnji grajski tržnici razprodali svoje božanske sirarske izdelke, se obetajo različne vrste sirov, skut in jogurtov. Domačija goji in razvaja čredo kraških ovc oziroma istrskih pramenk ter drežniških koz. Obe avtohtoni pasmi spadata med ogrožene vrste, je pa mleko obeh pasem izjemno bogato in lastnikoma kmetije omogoča izdelavo palete produktov, katerih okusi odražajo prvinskost okolja ter živali. In ne le to: iz sadja, zelenjave in zelišč, na domačiji kuhajo tudi marmelade, mezge in sirupe, poleg tega pa vsem, ki bi radi spoznali nastajanje mlečnih dobrot, omogočajo izkustvene delavnice. V zadnjem času je domačija tudi cilj tujcev, ki si preko spletno platforme World Wide Opportunities on Organic Farms želijo pomagati pri opravilih na kmetiji oziroma se jih priučiti.

Sonja Mlakar nam bo na Rihemberku prvič prikazala zanimiv postopek predenja z vretenom.

Volna je prvinski material z edinstvenim čarom mehkobe in vonjem ter je polna spominov, predenje pa tiha meditacija ob enakomernem zvoku vrtečega kolesa, pravi Sonja. Naviti kloučki jo vrnejo v ta svet, kjer išče ideje, kako jih uporabiti. Ob barvanju volne jo vsakokrat prevzame čudenje, ko vidi, kakšna moč se skriva v rastlinah, ki jih uporablja za barvanje. Potem tke, kvačka, plete in z volno prenese moč narave v šale, plete in odejice.

Na njeni stojnici bodo certificirana lokalna ročno predena volna, naravna in barvana z rastlinami, domača volna barvana z rastlinami in tekstilnimi barvami in volneni izdelki iz lokalne volne.

Na brezplačnem vodenem ogledu ob 16. uri je na voljo še nekaj prostih mest. Potrebna je predhodna prijava na tel. 051201910.

Na gradu bo med 10. in 18. uro potekala tudi družinska igra Zakladi gradu Rihemberk.

Dobrodošli!

Organizacija lokalne tržnice z vodenim ogledom je del projekta LAS sodelovanja »Prehod na sonaravno oskrbo s hrano«, ki ga sofinancirata Evropski sklad za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja.