OBIŠČITE GRAD

INDIVIDUALNI OGLEDI

Dragi ljubitelji gradov in srednjeveških utrdb, oboževalci kulturne in naravne dediščine ter občudovalci razgledov in govoreče tišine preteklosti, grad Rihemberk vas bo preprosto očaral.

S svojo markantno kamnito silhueto in najvišjim grajskih stolpom med slovenskimi gradovi se bo vtisnil globoko v vaš spomin.

Obisku gradu namenite vsaj 1 uro. Ob vstopu boste prejeli zloženko, ki vas bo vodila med raziskovanjem grajskega kompleksa in njegove preteklosti.

VODENI OGLEDI

Od nekdaj je človek predajal zgodbe preteklosti s pripovedovanjem, zato obiskovalcem gradu Rihemberka priporočamo voden ogled v družbi strokovnega spremstva. Vodenje prilagodimo starosti, vrsti in željam obiskovalcev. Izbirate lahko med dvema tematskima vodenima ogledoma.

Od nekdaj je človek zgodbe preteklosti najraje podoživljal skozi pripovedovanje, zato obiskovalcem gradu Rihemberka priporočamo voden ogled v družbi strokovnega vodnika. Vodenje prilagodimo starosti, vrsti in željam obiskovalcev. Izbirate lahko tudi med dvema tematskima vodenima ogledoma.

Več o ponudbi & kontakt >

GRAD RIHEMBERK SKOZI PROSTOR IN ČAS

Rihemberški grad že stoletja varuje dolino pod seboj in prehod na kraško planoto proti morju. Skozi čas je rastel, pridobival obrambne zidove in stolpiče, se prelevil v ugledno rezidenco, menjal lastnike in prebivalce ter bil priča številnim pomembnim dogodkom. Če vas zanimata zgodovinska in arhitekturna dediščina gradu, vam priporočamo naročilo vodenega ogleda Grad Rihemberk skozi prostor in čas.

NETOPIRJI NA GRADU RIHEMBERK

Čeprav so časi, ko so na rihemberškem gradu bivali graščakinje in graščaki, minili, to še ne pomeni, da na gradu ni življenja. Grad Rihemberk je v zadnjih letih postal poletna rezidenca in kotišče zanimivih in ogroženih nočnih živali, netopirjev. Območje gradu je zaradi svojih posebnosti vljučeno tudi v program Natura 2000. Če želite izvedeti več o naravni dediščini na gradu in njegovi okolici, vam priporočamo naročilo vodenega ogleda Netopirji na gradu Rihemberk.

 

POTOVANJE V RAZCVET RIHEMBERKA

Trojno grajsko obzidje skozi 800 let čuva zgodbo o življenju plemstva, ki je zgradilo mogočni grad Rihemberk. Obiskovalcem ponuja priložnost, da v prijetnem grajskem vzdušju odkrivate plemenitost v sebi. Na poti do nje vas skozi zgodbe in doživetja vodita Eleonora in Ferdinand, grajska gospa in gospod. To ni le interpretativni ogled, je doživetje, ki vas takoj ob prihodu pritegne in povleče v zgodbo odkrivanja gradu, saj postanete aktivni soigralci pri preizkusih, odkrivanju zgodovine in razreševanju konfliktov ter simpatij med protagonistoma, s katerima se zlahka poistovetite.

Igrani ogled priporočamo skupinam odraslih, poslovnim, izletniškim in šolskim skupinam, pa tudi ob praznovanjih jubilejev tako odraslih kot mlajših. Ogled je mogoč tako v slovenskem kot angleškem jeziku.

Več informacij: www.svitar.si

 

ZAKLADI GRADU RIHEMBERK

Če se v vas ali v vaših otrocih skriva duh iskalca zakladov in ljubitelja grajske dediščine, so Zakladi gradu Rihemberk za vas prava lahkotna pustolovščina! 

Nekoč, ko je grad Rihemberk še stal v vsej svoji mogočnosti in lepoti, je skrivnostni graščak, da bi ohranil spomin na razcvet gradu skozi stoletja, skril po gradu majhne predmete iz grajske zgodovine. Vsi, ki si želite, da bi vaš ogled gradu Rihemberk postal posebna izkušnja, si na vhodu v grad zagotovite skrivni zemljevid gradu. S tem se začne vaš lov na 12 zakladov gradu Rihemberk, preko katerih boste družine, posamezniki ali skupine samostojno spoznavali presenetljivo 800-letno grajsko dediščino. 

GRAJSKOST: DOŽIVETJE ZA BUTIČNE GOSTE

Odkrijte skrivno vez med gradovi, vodami, kmetijami in vinogradi zelene Vipavske doline s programom gRAJskost, ki smo ga zasnovali za ljubitelje odlične in izvirne kulinarike, čudovite in čiste narave ter zgodovinskih posebnosti doline.

Na enodnevno doživetje vas vabi Eleonora Rihemberška, ki bo vaše čute obsula z doživljaji in vtisi prelepe doline tako skozi oči današnjega človeka kot njenih preteklih prebivalcev. Vabljeni v RAJ.

Več informacij: www.vipavskadolina.si

KONTAKTIRAJTE NAS

    Vsi dogodki na gradu Rihemberk so izvedeni ob upoštevanju napotkov za ohranjanje dragocene kulturne in naravne dediščine gradu in njegove okolice. Grad je še v fazi obnove, zato so obiskovalci naprošeni, da upoštevajo varnostne napotke in v čim večji meri prispevajo k lastni varnosti ter k varovanju kulturnega spomenika.