Ob uradnem odprtju sezone na gradu Rihemberk vas Mestna občina Nova Gorica v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina ter z upravljavcem gradu, zavodom Svitar, vabi na dogodek »Odprta vrata gradu Rihemberk«, ki bo v petek, 19. aprila 2023, od 16.30 dalje.

Kulturni program dogodka bo sledil strokovni konferenci projektnih partnerjev projekta LAS na temo »Prehod na sonaravno oskrbo s hrano« in se bo začel ob 16:30 z igranim interpretacijskim ogledom gradu »Potovanje v razcvet Rihemberka«, ki je z ostalimi produkti zavoda Svitar v lanskem letu prejel mednarodno nagrado za oblikovanje v turizmu. Ogled namenjen družinam in odraslim se bo poleg siceršnjih zgodovinskih tem in iger za obiskovalce dotaknil tudi oskrbe s hrano skozi čas.

Od 17.00 ure dalje bo v okviru omenjenega projekta na grajskem dvorišču postavljena Lokalna tržnica z ekološko ponudbo domačih dobrot.

Prav tam se bo odvil kratek, zgodovinsko obarvan program odprtja sezone.  Ta bo obiskovalce popeljal v zgodovino gradu ter njegove odvisnosti od rodovitne vipavske zemlje in okusnih pridelkov.  Iz njih prebivalci skozi stoletja izdelujejo odlična vina in kulinarične presežke, po katerih je Vipavska dolina poznana še danes.

Del programa bo namenjen podelitvi priznanja »Prijatelj Rihemberka 2023«. Zavod Svitar bo priznanje podelil prostovoljcu, ki je v letu 2023 med prostovoljci s svojim delom največ prispeval k podobi, programu in promociji gradu Rihemberk.

Program bodo z zborovsko in inštrumentalno glasbo obogatili učenci Osnovne šole Branik.

Na Rihemberku se obeta prelep popoldan in lahkoten večer ob lokalno pridelanih dobrotah in prijetni glasbi priznane kantavtorice, pevke in skladateljice Ditke.

Toplo vabljeni v petek, 19. aprila 2024, popoldan na »Odprta vrata gradu Rihemberk 2024«!

V primeru dežja bo dogodek prestavljen na nov termin.

V okviru prireditve, s katero se zaključuje projekt LAS »Prehod na sonaravno oskrbo s hrano«, bo pred dogodkom, namenjenim širši javnosti, potekala tudi strokovna konferenca. Strokovna konferenca, na kateri bodo pozornost namenili okoljskim spremembam, certificiranju, pripravi smernic zagotavljanja proizvodnje ekološke hrane, ekološki biodinamiki ter predstavitvi doseženih rezultatov, bo določala temo letošnjega tradicionalnega uradnega odprtja sezone na gradu Rihemberk. Sledili bodo ogledi promocijskih videov ter predstavitev nastanitvenega didaktičnega poligona za ohranjanje naravne dediščine na Pedrovem, natančneje pri »Čilčevih«.