Ob prazniku Mestne občine Nova Gorica in Evropskem tednu mobilnosti vas v nedeljo, 17. septembra 2023, vabimo na tradicionalni pohod med gradovoma Dornberg in Rihemberk.

Promociji zmanjševanja uporabe avtomobilov, ki v Evropi poteka od leta 1998, se z Mestno občino Nova Gorica tradicionalno pridružujejo tudi Društvo Tabor nad Dornberkom, zavod Svitar z gradu Rihemberk in ponudniki s Pedrovega.

Skrivnostni izginuli grad Dornberg je z omembo v 11. stoletju eden najstarejših gradov na Slovenskem. Kakšna je bila njegova usoda, lahko na dan dogodka izveste v slikoviti vasici Tabor nad Dornberkom. V času nujne ozemeljske zaščite, je v 13. stoletju zrastel njegov sosed, največji grad na Goriškem, grad Rihemberk. Njegova zgodovina je pestra in na igriv način jo lahko spoznate prav med njegovimi zidovi.

Pohod, ki podpira prizadevanja za varstvo okolja in promovira dragoceno kulturno dediščino, bo potekal v obe smeri preko idilične vasice Pedrovo. Priporočamo vam pohod v smeri Dornberg – Rihemberk, z udeležbo na dopoldanskem programu pod Dornbergom in popoldanskim obiskom programa na gradu Rihemberk. Sicer vas na vseh treh markantnih lokacijah pričakujejo med 9. in 19. uro.

PROGRAM:

Tabor pri Dornberku:

Od 9:00 Stojnica z lokalnimi dobrotami in vini.

10.00 Brezplačen voden ogled Tabora z ostanki gradu Dornberg. Kasnejša vodenja so možna po dogovoru.

Foto: Arhiv Društva Tabor nad Dornberkom. Več o lokaciji na: http://tabor-dornberk.si/

Pedrovo:

Od 10:00 Ogled galerije Artes ob hladni limonadi.

Foto: https://hisa-artes.si/umetnine/

Od 10:00 Pokušina ekoloških kozjih in ovčjih sirov ter ustvarjalne delavnice na Domačiji Čilčevi.

Foto: Uroš Rojc. Več o domačiji: https://www.facebook.com/cilcevi.homestead

Grad Rihemberk:

9.00 – 19.00 Ogled gradu in igra Zakladi gradu Rihemberk. Za udeležence celotnega pohoda med Dornbergom in Rihemberkom je vstopnina brezplačna.

Foto: Mateja Pelikan. Več o Zakladih gradu Rihemberk na: https://svitar.si/dozivetja-za-druzine/

15.00 – 18.00  Lokalna tržnica z ekološko ponudbo. Na vhodu v grad se boste lahko okrepčali z lokalnimi dobrotami, ali si dobrote in spominke odnesli domov.

Foto: Ana Rojc

15.00 – 17:00 Brezplačno TOP doživetje igrani ogled »POTOVANJE V RAZCVET RIHEMBERKA«. Najbolj zaželeno izmed grajskih doživetij letošnje sezone lahko tokrat doživite tudi posamezniki in družine. Predhodna prijava za ogled na tel.: 051201910 je obvezna. Število je omejeno.

Potovanje v razcvet Rihemberka. Foto: Uroš Rojc. Več o ogledu na: https://svitar.si/dozivetja-za-druzine/

17:30 Zvočna gong kopel z Boštjanom Saničem v grajskem parku. Vstopnina za kopel: 12 evrov. Prijava na tel.: 051201910 je priporočljiva. Vsi, ki bi se radi prepustili zdravilnim sproščujočim terapevtskim zvokom, se zberemo 15 minut pred začetkom. S seboj prinesite ležalko in odejico.

Foto: Arhiv Boštjan Sanič

Pohod po poti bo potekal individualno v obe smeri. Za povratek ali vožnjo na izhodišče pohoda bo na voljo brezplačen kombi prevoz med Taborom in Rihemberkom ter obratno. Rezervacija brezplačnega prevoza je dobrodošla na e-naslov info@tabor–dornberk.si ali na 031664344. Več o Rihemberku, Dornbergu in dogodku na: www.rihemberk.com, http://tabor-dornberk.si/.

Program je pripravljen v okviru projektov Evropski teden mobilnosti in LAS sodelovanje »Prehod na sonaravno oskrbo s hrano«.