Dogodek Peš po poti dveh gradov je minulo nedeljo v naravo, v Dornberk, v vasico Pedrovo in na grad Rihemberk priklical radostne pohodnike, ljubitelje odličnih vin, grajskih doživetij in duhovnosti.

Večinoma začenši v Dornbergu, ob dobro obloženi stojnici društva Tabor nad Dornberkom, so polni zgodb o nekdanji mogočnosti gradu Dornberg pohodniki stopili v gozd proti vasici Pedrovo.

Težko bi izbrali med razgledom na dolino in pogledom na umetniške stvaritve v galeriji Hisa Artes.

Foto: HIša Artes

Razvedrili so se lahko z igrami in okrepčali z izvrstnimi sirarskimi izdelki Čilčevi – Dediščinska domačija Pedrovo – Heritage homestead Pedrovo.

Foto: Igre na Domačiji Čilčevi

Sestop do gradu Rihemberk je dopoldan prinašal skrivnostna raziskovanja gradu, popoldan pa dobrote lokalne tržnice. Katrna kmetija iz Skrilj je postregla z domačimi suhomesnatimi izdelki in drugimi dobrotami, ki so prijale z odličnimi stekleničenimi vini Kmetije Barkola iz Drage pri Dornberku. Gostom, ki prisegajo na vegetariansko prehrano, je postreglo Kulturno umetniško izobraževalno društvo Rasa z vegetarijanskimi jedmi lokalne pridelave. Unikatni kvačkan nakit MiLi je obarval tržnico v živahne barve ročno izdelanih umetnin.

Foto: Nakit MiLi

Družine so se pustile odpeljati grajskemu paru Svitar na Potovanje v zgodovino gradu, proti brezčasnim vrednotam plemenitosti.

Foto: Svitar, Potovanje v razcvet Rihemberka

Nekateri so ostali na gradu Rihemberk… Terapevt Boštjan Sanič je njihov pohod z gongi spremenil v magično popotovanje.

Foto: Boštjan Sanič, Zvočna kopel

Organizatorji dogodka ob Evropskem tednu mobilnosti: Društvo Tabor nad Dornberkom in zavod Svitar v sodelovanju s ponudniki s Pedrovega ter Mestno občino Nova Gorica.

Program je bil delno izveden v okviru projekta LAS sodelovanje »Prehod na sonaravno oskrbo s hrano«.