Vabljeni v nedeljo, 19. septembra 2021, na pohod dveh gradov, ki bo potekal individualno v obe smeri od gradu Rihemberk, skozi slikovito vasico Pedrovo, do ostankov gradu Dornberg v vasi Tabor nad Dornberkom. Pot je dobro označena s smerokazi in traja približno 2,5 do 3 ure. Program bo zaradi zagotavljanja varnosti in prijetnega občutka izveden na zunanjih površinah.

Omogočen bo brezplačen povratni prevoz na relaciji Tabor–grad Rihemberk ali obratno. Za tiste, ki bodo na pot krenili iz smeri gradu Rihemberk, bo na voljo parkirišče pri gradu; za tiste, ki bodo štartali v vasi Tabor (nekdanji grad Dornberg) pa je na voljo parkirišče v vasi Dornberk ob šoli (15 min do Tabra).

Več o poti med obema gradovoma si poglejte na spletni strani gradu Rihemberk:
https://rihemberk.com/…/pot-dveh-gradov-od-rihemberka…/

Zaradi lažje organizacije prosimo, da prevoz rezervirate do 18. septembra 2021 na e-naslov info@tabor-dornberk.si.

Organizator pohoda sta Društvo Tabor nad Dornberkom in zavod Svitar v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Branik in Mestno občino Nova Gorica.

SPREMLJEVALNI PROGRAM:
Pohodniki boste na poti deležni kulinaričnih dobrot in kulturnih doživetij lokalnih ponudnikov:

TABOR, NEKDANJI GRAD DORNBERG: 
– Brezplačno vodenje po ostalinah gradu Dornberg in ogled vasice Tabor. 
Prijava na stojnici Društva Tabor.
– V vasi Tabor boste lahko na stojnici Društva Tabor v dopoldanskem času kupili domače sokove, kavo in sladico. O,d 12. ure naprej pa tudi golaž in vrhunska vina lokalnih vinarjev Konzorcija vinarjev vipavske doline. Svojo ponudbo bodo predstavili tudi ostali domači ponudniki.

PEDROVO, HIŠA ARTES:
Za pohodnike bo vrata brezplačno odprla Hiša Artes na robu vasi Pedrovo. V njej so na ogled dela sodobnih slovenskih umetnikov. 
Pohodnike ob vizualnih užitkih čaka osvežitev z domačim napitkom.

PEDROVO, DOMAČIJA ČILČEVI:
– V sirarni na ekološki Domačiji Čilčevi bo za udeležence pohoda med 9. in 16. uro na voljo degustacijski krožnik hišnih mlečnih izdelkov po ceni 3,00 €.
– Tisti, ki bi želeli podaljšati užitek, boste imeli tudi možnost pokušine in nakupa ostalih ekoloških sirov in mlečnih izdelkov iz kozjega mleka.

GRAD RIHEMBERK:
– Na gradu Rihemberk bomo vsem pohodnikom podarili brezplačno osvežitev z domačim sokom.
– 9.-19. ure Zakladi gradu Rihemberk: Vsi, ki si želite, da bi ogled gradu postal posebna izkušnja, boste na vhodu v grad dobili skrivni zemljevid gradu ter se podali na spoznavanje 800-letne grajske dediščine preko iskanja 12 zakladov. Kdor uspešno reši zgodovinsko uganko, si na posebnem orodju sam skuje kovanec goriških grofov.
– Ob 12. uri Voden ogled gradu Rihemberk: bogata kulturna in naravna dediščina gradu. Pohodniki, ki se boste udeležili vodenega ogleda, poravnate le vstopnino v grad, vodenje je brezplačno, saj ga financira Slovenska turistična organizacija.
– Nakup vstopnic za vstop v grad, za raziskovalni ogled Zakladi gradu Rihemberk in za voden ogled gradu bo mogoč na gradu Rihemberk.