Danes je martinovo, praznik, ki je v naših krajih znan predvsem zaradi tradicije, povezane z vinogradništvom. Na ta dan naj bi Sv. Martin mošt spremenil v vino. Ta priljubljeni evropski svetnik prinaša še mnogo pomembnejše sporočilo: o pomenu dobrote in solidarnosti. In njegove stopinje prihajajo tudi v naše kraje.

Sv. Martin

Sveti Martin je bil rojen v Szombathelyu na Madžarskem, v tedanjem rimskem naselju Savaria. Med rimskimi vojaki je izstopal s pogumom, pa tudi z dobroto ter sočustvovanjem z bolniki in revnimi. Ohranjena je legenda, da naj bi pred mestnimi vrati Amiensa prezeblemu beraču dal pol svojega ogrinjala in nato tudi zapustil vojaško službo. Zaradi te simbolike je bilo premirje ob koncu I. sv. vojne podpisano prav na Martinov dan, 11. 11. 1918 ob 11. uri.

Svet Evrope je leta 2005 pot od Szombathelya do Toursa v Franciji, kjer je Martin pokopan, razglasil za eno velikih Evropskih kulturnih poti – imenovano Via Sancti Martini.

Ta približno 2500 km dolga evropska peš pot vodi tudi preko Slovenije, kjer je sv. Martinu posvečenih več kot osemdeset cerkva in kapelic ter po njem imenovanih tudi veliko krajev. Temeljna vrednota poti je vzajemna delitev. Martinova človekoljubna gesta delitve vojaškega plašča z beračem je postala simbol te vzajemne delitve in temelj, na katerem naj evropski narodi gradijo svojo skupno prihodnost.

Prav v teh dneh se zaključujejo priprave za označitev Martinove poti na terenu tudi v naših krajih – z Vipavskega preko Branika proti Krasu. Vabljeni po Martinovih stopinjah tudi do gradu Rihemberk, ki na Martinov vikend 13. in 14. novembra 2021 zadnjič letos odpira vrata za individualne obiskovalce.

Pogled z gradu na Braniško dolino z Martinovo potjo (foto: Mateja Pelikan)
Grad Rihemberk s cerkvico in krajem Sv. Martin v ozadju (foto: Dominik Bizjak)