Vaš pogled s srednjeveškega stolpa gradu Rihemberk bo strateško zajel vseh 5 top točk. Vsaka izmed teh pa ponuja edinstven razgled na Vipavsko dolino, nekatere pa tudi na grad Rihemberk. Naj bo to naš namig za družinski izlet do pomladne topline, ko vas Rihemberk zopet povabi k vzponu na najvišji grajski stolp, s katerega se odpira razgled na slikovite primorske vasi, cerkvice in vinograde, pa vse do Matajurja. 

GOLEC: Travnat vrh Golca, na katerega pobočju stoji grad Rihemberk, vam bo poleg prijetnega sprehoda navkreber ponudil širok pogled čez dolino Branice in grebene Vipavskih brd. Spustite se do kamnitega napisa »Tito«, od koder vas bo presenitl manj znani pogled na grad Rihemberk z grajskim stolpom v ospredju. 
PEDROVO: Ob ogledu idilične prebujajoče se vasice Pedrovo ne pozabite zaviti do cerkvice Sv. Duha. Nekaj prijetnih korakov vas bo nagradilo z nepričakovanim pogledom proti Furlaniji, Braniški dolini, Vipavski dolini, Nanosu, Čavnu in ostalim okoliškim hribom.
SV. MARTIN: Markantna cerkvica v istoimenski vasici ujame vaše oko z mnogih razgledišč. Prav tako pa je tudi razgled izpred nje naravnost čudovit. Od Nanosa in Vipavske doline, preko Vipavskega Križa in številnih vinogradov se vam bo oko ustavilo na gradu Rihemberk in nadaljevalo preko Krasa proti italijanskim Dolomitom v daljavi. 
TRSTELJ: S prostranega vrha, najvišjega v grebenu Črnih hribov, se odpre pogled na dve strani. Na južni strani boste z očmi zajeli Tržaški zaliv in Beneško laguno, ob lepi vidljivosti celo Savudrijo. Na severni strani pa vidimo Trnovsko planoto z Golaki, Čavnom in Nanosom na vzhodu in pod njim Vipavsko dolino. Na levo zagledamo Goriško ravan, ki jo obkrožajo Sveta Gora, Škabrijel in Sabotinom. Za omenjenimi vrhovi ob lepi vidljivosti vidimo tudi velik del Julijcev.
SABOTIN: Tisti, ki ste željni rekreacije, izberite vzpon na Sabotin. S seboj ne pozabite vzeti svetilke, saj vas na poti čakajo številni rovi in kaverne Soške fronte. Pod vrhom pa si oglejte bogato zbirko ostalin spopadov iz 1. svetovne vojne. Še nekaj korakov vzpona in pogled se vam odprl na Furlanijo in morje, Goriško ravan in Goriška brda ter na Alpe in smaragdno Sočo pod seboj. 

Za odkrivanje okolice gradu Rihemberk smo na spletni strani gradu https://rihemberk.com/raziscite-okolico/… pripravili še nekaj namigov. 

Vabljeni na sončno Goriško! Želimo vam obilo užitkov v dih jemajočih razgledih na našo lepo deželo in grad Rihemberk.

Fotografija: ©Leo Xhoko
(finalist fotografskega natečaja »Kompozicije Rihemberka«)